Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

08.02.2015 Активности на Единицата за прв одговор и интервенција во текот на јануари
Минатиот месец “’алфите“ по рази основи привеле 265 лица

Во текот на минатиот месец припадниците на Единицата за прв одговор и интервенција - Алфа при вршење на редовна мотопатролна дејност вкупно извршиле легитимирање на 1.220 лица, потоа преглед на 276 ПМВ, а по разни основи биле приведени вкупно 265 лица.

И тоа, по основ на телеграма 32 лица, Потраги, Гласник, Наредба од Основен суд – 11 лица, под сомнение за извршено кривично дело – 39 лица, по извршено кривично дело – 25, на лице место во вршење на кривично дело биле приведени 17 лица, за издржување на казна затвор – 14 лица, за утврдување на идентитет – 12 лица и за недозволени предмети приведени се осум лица;

Вкупно приведени лица по ЈРМ – 27
-    Учество во тепачка – 7
-    Физички напад – 9
-    Омаловажување полициски службеник – 4
-    Комар или други игри на среќа - 4
-    Напад на службено лице - 2
-    Останати прекршоци - 1

Вкупно приведени лица со оружје – 2
-    сигнален пиштол – 1
-    пиштол – 1

Вкупно приведени лица за поседување опојни дроги – 35
-    НН тревкаста материја – 30
-    НН прашкаста материја – 4
-    НН материја – 1

Вкупно приведени лица со ПМВ – 33
-    по телеграма – 22
-    непоседување на соодветна документација - 1
-    поради сомнение за извршено кривично дело – 1
-    сообраќаен прекршок – 7
-    сторен царински прекршок - 2

Вкупно приведени лица со ТМВ - 10
-    не поседување на соодветна документација за товар – 10

Вкупна дадена асистенција при вршење претрес на дом и други простории –  18 и една асистенција дадена на други надлежни институции

-    Предадени 22 лица поради нарушен ЈРМ
-    Предадени 35 лица за сторен сообраќаен прекршок
-    Предадени 86 странци со нерегулиран престој   
-    Предадени пет малолетници

-    пронајдени и предадени 9 ПМВ  и 17 други предмети кои потекнуваат  од кривично дело
-    предаден еден мотоцикл
-    извршено едно обезбедување на лице место
-    извршено едно обезбедување на протести и митинзи

Останати активности:
-   во два наврати е постапено по ОА „Гора“ и извршен е спровод на четири лица.

Назад

 
Секој упад и злоупотреба на веб страницата на МВР е казнив по член 251 од КЗ на Република Македонија
Министерство за внатрешни работи на Република Македонија, ул.Димче Мирчев бб, 1000 Скопје, Македонија.
тел: +389 (0)2 3 117 222 факс: (02)3112468 е-пошта: kontakt@mvr.gov.mk